Dünya Fair Play Karikatür Sergisi ve Fair Play Üniversiteler Kervanı Paneli

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin Fair Play felsefesinin yayılması için düzenlediği “Üniversiteler Fair Play Kervanı” panellerinin 35’incisi, 27 Nisan Perşembe günü Üniversitesimizde gerçekleştirildi.

Panel öncesinde Dünya Fair Play Karikatür Sergisinin de açılışı gerçekleştirildi. Serginin açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, Kütahya Belediye Başkan yardımcısı ve Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Sadık Ölçen de katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören yaptı ve Türk insanının aslında tam anlamıyla Fair Play’e uygunluğundan söz ederek, "Günümüzde çok önemli bir olgu Fair Play. Ben Fair Play Kervanı’ nın bu girişimini izlemek için başka ilde katılmam gereklen bir toplantıyı öğleden sonraya erteledim. Hepimiz bugün Fair Playe örnek olacağız‘’ dedi.

Panelde Moderatör olan BESYO Müdürümüz Doç.Dr. Adnan Ersoy "Fair Play Kervanının Üniversitemizi seçmesi bir şanstır. Gelip bizi Fair Play konusunda bilgilendirdikleri için kendilerine teşekkür ediyorum.’’ diyerek öğrencilerini dikkatle izlemeye çağırdı.

TMOK Fair Play Komisyonu  Başkanı, Avrupa Fair Play Birliği İkinci Başkanı ve Dünya Fair Play Birliği Yönetim Kurulu üyesi olan Erdoğan Arıpınar , Türkçe karşılığı çok merak edilen “Fair Play” kelimesinin bilinen bir anlamının olmadığını belirterek, “Çünkü yapılan uluslararası bir toplantıda kelimenin uluslararası bir dilde olacağı ve her dilde sadece ‘‘Fair Play’’ olarak bilineceği kararlaştırıldı” dedi. Fair Play’ in sadece spor değil sosyal bir yönünün de olduğunu söyleyen Arıpınar, “Bizler günlük yaşantımızda okulda, iş yerinde, ailemize karşı her zaman Fair olmalıyız. Fair Play olgusunun doğru, dürüst ve ahlaklı olmak gibi birçok güzel yönleri de var” diye konuştu.

Fair Play Komisyonu Genel Koordinatörü Murat Özbay Dünya’da ve Türkiye’de Fair Play’in doğuşundan bugüne  gelişmeleri anlattı ve Fair Play Komisyonu’nun çalışmalarından örnekler verdi.Yalnız Sporda değil Toplumsal alanda da  Fair Play ödülleri verildiğini belirtti.

Komisyon Üyesi Semra Demirer  iki ayağı ve iki kolu olmayan bir insanın hayata nasıl tutunduğunun videosunu göstererek başladığı konuşmasında Beden Eğitimi öğretmeni olarak birçok ünlü sporcu yetiştirdiğini, öğretmen olmaktan gururduyduğunu söyleyerek’’ sizler de yarın birer spor öğretmeni, yönetcisi ya da antrenörü meneceri olduğunuzda  yaptığınız işten gurur duyun..’’ dedi.

1968 Meksika Olimpiyat  ve Las Vegas ile Tokyo Maratonları dördüncüsü Balkan ve Türkiye  Maraton Şampiyonu eski ünlü atlet İsmail Akçay yaşadığı Fair Play olaylarını bir maraton koşusunun ne kadar zor olduğunu anlattı ve önce üç önemli konuyu hatırlatmak isterim diyerek "Atatürkün salonda asılı Büyük fotoğrafını göstererek önünde saygı ile eğiliyorum, ikincisi ülkemiz için şehit ve gazi olanların önünde saygı ile eğiliyorum" dedi. "Üçüncüsü de ay-yıldızlı bayrağım için koştum. Huzurunuzda onu öpüyorum" diyerek büyük Türk bayrağını öptü.. Her koştuğunda Türk Bayrağını önde getirmenin hedefi olmasından duyduğu gururu dile getirdi ve izleyenlerden dakikalarca alkış aldı.

Komisyon üyesi Remzi Yılmaz’ın İzmir 9 Eylül Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan  sunumunda konu ‘Gülümseme’ idi. Yılmaz’ın da öğrencilerden isteği hayatınızda daima gülümseyin oldu.

Fair Play Komisyonu’nun Planlama Koordinatörü Teoman  Güray beş  bölümden oluşan sunumunda, önce slaytlarla  Fair Play’in  ‘’ Arkadaşlık, rakibe el uzatmak, dürüstlük, adil olmak, sakatlandığında rakibi kucak-lamak, hangi formadan olunursa olunsun kardeşlik, rakibi alkışlamak, dostluk, sıkıştığında dostun yanında olmak, her zaman her yerde  dürüst davranmak  ve vefalı olmak vizcanlı olmak’’ anlamlarını içerdiğini anlattı. Din,dil ırk ayrımı olmayan bir oluşum olduğunu  Fair Play için  önce insan olmak gerektiğini hatırlattı. Gösterdiği  videolar ilgi ile izlendi.

Katılımcılar daha sonra  Fair Play andını hep birlikte tekrarladılar ve  Sahnede konuşmacılarla birlikte bir anı fotoğrafı çekildikten sonra panel sona erdi.

Fair Play Kervanı üyeleri  panelden  bir gün  öncesinde  Kütahya Belediye Başkanı yardımcısı Ali İhsan Ertaş’ı, panelden hemen sonra da Kütahya valisi Ahmet Hamdi Nayır’ı ziyaret ederek birer anı şildi ile Fair Play Hizmet madalyası takdim ettiler.

Son Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2017, Perşembe